Protest u belim majicama do kraja Sajma automobila

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova juče je na Sajmu automobila protestovala zbog sporazuma Vlade i “Fijata” o subvencijama za kupovinu modela “500L”. Promoterke će svakog dana od 14 do 15 časova do kraja Sajma nositi bele majice sa natpisom “I ovaj automobil je mogao biti 3.000 evra jeftiniji”.

protest-uvoznika-automobila

Uvoznici kažu da su ovim protestom uputili apel Vladi da zajedno pronađu rešenje koje će dovesti do poboljšanja uslova za kupovinu vozila za sve građane i za sve proizvođače.
– Nekoliko puta smo tražili od Vlade da donese mere koje će nam olakšati poslovanje, a kojim bi građani i privreda na lakši način došli do novog vozila. Umesto toga dobili smo meru kojom se favorizuje jedan proizvođač, što je u suprotnosti sa svakom praksom na svim slobodnim tržištima, a naročito na tržištu EU kojoj težimo – rekao je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

 

Uvoznici kažu da su u pitanju nejednaki uslovi za uvoznike, a pogotovo što je prodaja znatno slabija u odnosu na prošlu godinu.

Merkanje „Honde CR-Z“General Dragiša Simić, načelnik Uprave Saobraćajne policije, postio je juče sajam i sa saradnicima razgledao ponudu, a “Blic” ga je zatekao kod “honde CR-Z”.
– Nisam se zadržao ni kod jednog automobila, niti mi je posebnu pažnju privukao neki model, ali sam skoro sve  obišao i video  – rekao je Simić.

– Da smo znali za ovo pre početka, razmislili bismo da li da učestvujemo na sajmu. Podnećemo zahtev komisiji za zaštitu konkurentnosti kako bi se ispitalo da li se ovim narušava zakon o zaštiti konkurencije, a pitaćemo i da li je ova uredba Vlade u skladu sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koje je naša Vlada potpisala sa EU jer postoje ozbiljne indicije da se ovaj dokument kosi sa oba ta zakona, koji su na snazi – kaže Slobo Spasović iz “Auto Čačka”.
Isporuka vozila “fijat 500L” traje najviše mesec dana, bez obzira na to koji je model i s kojim motorom u pitanju. Ako kupite ovaj auto od 10.900 evra na kredit dok traje sajam, kamata će vam biti 1,99 odsto.
– Za celokupni period otplate vratićete 470 evra kamate, a mesečna rata za 72 meseca iznosiće vam 112,51 evro. Ukoliko se odlučite za model “fijat 500L” koji košta 10.900, za učešće morate da izdvojite 3.270 evra – kažu u bankama koje nude kredit za “500L”.

Izvor: mojauto.rs

 

E sad, za kraj moram da dodam par stvari kako bih pokusao sebi da razjasnim ovaj članak.

Zapalo mi je oko kako onaj ko je napisao ovaj članak, ili pak onaj ko je davao izjavu koristi termin „ostali uvoznici“ kako bi opisao sebe i Fiata..

Kada sam bio na sajmu automobila, iznad štanda sa Fiatovim vozilima video sam natpis „Fiat Srbija“. Nama, običnim gradjanima, svi mediji su govorili da se Fiat proizvodi u Srbiji, preciznije u nekadašnjoj Zastavinoj fabrici u Kragujevcu, koja zapošljava više hiljada radnika, gradjana ove zemlje, a koji pak od toga hrane više hiljada svojih porodica.

Pod pretpostavkom, da nas mediji po pitanju Fiata do sada nisu lagali, ja tu fabriku smatram kao domaću.

Znači, Fiat Srbija ima fabriku u Srbiji, u gradu Kragujevcu, zapošljava oko 2500 radnika, građana ove zemlje Srbije.

Za mene, to je više manje domaća firma, ne vidim razlog zašto država Srbija ne bi davala subvencije za jedan domaći proizvod svojim gradjanima. Pazite, subvencija za Fiatova vozila važi samo za vozila koja proizvodi „Fiat Srbija“, ne za neki tamo uvoz.

Novinar u ovom, možda čak i naručenom, tekstu koristi termin „ostali uvoznici“ kako bi „Fiat Srbija“ predstavio kao nekog uvoznika. Iskreno neznam, možda i jeste uvoznik, možda uvozi neke modele, ali opet druge modele i proizvodi baš u tom Kragujevcu.

Moja poruka, Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i delova:

„Znamo da se debelo ograđujete na svakom uvezenom vozilu i svakom uvezenom delu za isti. Ako Vam je stvarno stalo da sva vozila budu dostupna za prosečnog Srbina, koji je realno nezaposlen ili ako je zaposlen prosečna plata mu je oko 35ooo dinara, recite vašim poslovnim partnerima da otvore lepo neku fabriku ovde u Srbiji, evo ja preporučujem Crnu Travu, da zaposle malo naših gradjana pa tek onda da traže neke subvencije.. “

Zamislite kada bi Američka asocijacija uvoznika vozila tražila od svoje države, koja inače daje subvencije za fabrike General Motors i Chrycler, subvencije recimo za Mitsubishi, Toyotu, ili vozila nekog drugog Azijskog proizvodjača.

Ja mislim da bi im se u najmanju ruku smejali.

Svaka ozbiljna država čuva svoje..

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − 6 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.