Detinjstvo Velikana

Josip Broz je rođen 7. Maja 1892.godine u Kumrovcu u mestu Hrvatskom Zagorju.

 U raznim su se dokumentima pojavljivali razni datumi i nagadjanja o datumu  rođenja, pa se u jednom dokumentu iz vremena kada je služio austrijsku vojsku navodi kao datum rođenja 25. Maj 1892. Taj se datum već za vreme rata počeo slaviti kao Titov rođendan, pa je i Hitler naredio desant na  Drvar na taj dan 1944. godine . Posle rata, nastavilo se na taj dan slaviti Titov rođendan i takozvani . Dan mladosti.

Tito

Otac mu je bio Franjo Broz, a majka Marija Broz , rođena Javoršek, bila je Slovenka. Preci Brozovih u Zagorju mogu se pratiti sve do prve polovice XVI.veka . Josip je bio sedmi od petnaestoro djece. Godine 1901.-1905. u Kumrovcu je završio četverogodišnju pučku školu. U sledeće dve godine radi na imanju svog ujaka u Podrsedi . Nakon toga   dolazi u Sisak 1907. s namerom da uči zanat konobara, ali ubrzo odlučuje postati mehaničar. Godine 1907.-1910. uči bravarski zanat i pohađa šegrtsku školu. Tokom  1910., u Sisku se ilegalno osnivaju sindikati, a u rujnu Josip Broz završava zanat iste godine i postaje bravarski pomoćnik. Odlazi u Zagreb, gde se na dva mjeseca zaposlio u bravarskoj radionici kod Haramine u Ilici. Upisuje se u Savez kovinarskih radnika, i time takođe postaje i član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije .

tito-gepard

Tražeći posao, odlazi u Ljubljanu, Trst, pa ponovno u Zagreb, gde je usavršio zanat i postao jov vise osamostaljeniji zanatlija  kod poznatog majstora Augusta Knausa. U Maju i Junu 1911. Učestvuje u štrajku bravarskih radnika, koji je potrajao šest nedelja . Zatim se zapošljava ufabrici  metalne robe u Kamniku u Sloveniji. Tu je, kao dobar gimnastičar, postao član „Sokola„. Zatim radi u Čenkovu u Češkoj, pa u Pleznju takodje u fabrici Škoda, pa putuje u Nemačku i tamo  povremeno radi. U oktobru 1912. dolazi u Beč, a zatim u Bečko Novo Mesto, saznavši da mu tamo živi i radi stariji brat Martin , zapošljava se u u u fabrici automobila „Daimler“, u kojoj je radio i njegov brat Martin, te postaje probni vozač automobila.

Autori teksta knjige( Mi smo Titovi , Tito je naš )

: Gustav Krklec , Ratko Zvrko , Jovan Popović, Darko Stuparić .

Izdavac knjige : Spektar , Zagreb

Share Button

One thought on “Detinjstvo Velikana”

  1. Molim vas, po čemu je ovaj čovek velikan? Srpski narod je sa njim doživeo nesreću i samo nesreću! Glorifikovanje njega, danas, dokaz je potpunog gubitka našeg IDENTITETA. Ko smo mi i KO BEHU ONI DIVI; KOJI SU NAS NAPRED ZVALI; KOJI SU NAS OJAČALI…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.