Ima li Krim, kao Autonomna Pokrajna u sastavu Ukrajne sa većinskim Ruskim stanovništvom, pravo na samoopredeljenje?

Ukrajinski Protesti

Sasvim logičan je sled događaja u kome posle svrgavanja Ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i očiglednog državnog udara izvršenog u toj zemlji od strane zapadnih sila Rusija mora da interveniše jer su joj ugroženi vitalni državni interesi.

Revolucija nazvana „Rat milionera protiv milijardera“, ima li opradvanja iz perspektive malog običnog čoveka koji živi u Srbiji, sasvim je nejasno.

Ono što je fakat je da su Ukrajna i Rusija jedine zemlje iz bivšeg SSSR-a koje nisu priznale Kosovo, (ovo je link ka ministrastvu spoljih poslova te kvazi drzave Kosovo http://www.mfa-ks.net/?page=3,33).
Mala digresija, to što podatak o broju i nazivima zemalja koje su priznale Kosovo nisam mogao da nadjem na sajtu našeg ministarstva spoljnih poslova tome ću posebno posvetiti ceo jedan članak.

Par činjenica:

1. Sa formiranjem bivšeg SSSR-a 1922. godine Krim je bio autonomna republika u sastavu ruske socijalističke federativne republike RSFSR, a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije (KPŠ) Nikite Hruščova predataUkrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (USSR);

poluostrvo-krim2. Kada se izgugla fraza “Krimski Rat” dobije se jedan vrlo zanimljiv podatak iz Wikipedie “Krimski rat 1853. – 1856., vodio se između Ruskog Carstva i alijanse koju su činili; Velika BritanijaDrugo Francusko CarstvoOsmansko carstvo i Kraljevina Sardinija. Rat su karakterizirale katastrofalne odluke zapovijednog kadra Alijanse i loša logistika svih zaraćenih strana (koja je rezultirala u velikim gubitcima nevezanim za ratne operacije).” http://hr.wikipedia.org/wiki/Krimski_rat .

3. Rusija snabdeva gasom celu Evropu, 60% prirodnog gasa koji Nemačka koristi uvozi iz Rusije, ali Rusija ima problem, gasovod mora da prodje preko Ukrajne koja je 2004-te godine imala tu famoznu krizu kada je zbog nagomilanih dugovanja prema Rusiji za gas koji preuzima iz tog magistralnog gasovoda Rusija bila primorana da privremeno smanji protok gasa. Rezultat toga je bila nestašica gasa u Nemačkoj jer je Ukrajna nastavila da koristi gas koji prolazi njenim delom gasovoda, i de fakto krala Nemački gas.

Rezultat toga nisu bili pritisci Nemačke na Ukrajnu, nego, pazi boga ti, na bezobraznu Rusiju koja im uskraćuje prirodni gas (mislim da je u tom slucaju sve jasno, kakav odnos Evropske zemlje imaju prema Rusiji)..

Sve u svemu, sad cu biti bezobrazan pa ću reći, ako je Srpska Autonomna Pokrajna Kosovo i Metohija priznata od strane većine Evropskih zemalja, a kao jedno od obrazloženja bila je činjenica da je većinsko etničko Albansko stanosništvo iskoristilo svoje pravo na samoopredeljenje proglasivši nezavisnost;

Ako se jedna Bosna i Hercegovina mogla otcepiti od Jugoslavije jer je tako njen većinski Hrvatski i Muslimanski narod odlučio, e pa neka se i AP Krim ocepi od Ukrajne ako je njen većinski Ruski narod tako odlučio..

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 12 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.