Reka Tara

Kanjon Tare

Reka Tara (“Suza Evrope”), je reka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastaje na ušću reka Opasnice i Veruše ispod planine Komovi, delu Dinarskih planina u Crnoj Gori.

Kanjon Tare
Kanjon Tare

Ukupne je dužine 144km, od kojih se 104km nalazi u Crnoj Gori, dok se ostalih 40km nalazi u Bosni i Hercegovini. Takodje čini i prirodnu granicu izmedju ove dve zemlje na nekoliko mesta. Reka Tara teče sa juga pravcem sever-severozapad i sastaje se sa rekom Pivom u Bosni i Hercegovini izmedju sela Šćepan Polje (Crna Gora) i Hum (Bosna i Hercegovina) gde formira reku Drinu (Drina je deo vodotoka Dunava).

Reka Tara je svojim tokom prokopala kanjon.,koji je najduži kanjon u Crnoj Gori i Evropi, a drugi po dužini u svetu, odmah posle Grand Kanjona(Grand Canyon) reke Kolorado. Dugačak je 96 kilometara I dubine do 1300m. Kanjon je pod zaštitom UNESCO-a kao deo Nacionalnog parka Durmitor.

Rafting je veoma popularan na Reci Tari.

Rafting avantura u gornjem delu kanjona kreće sa Splavista, gde počinje avantura 100km duga, kroz najlepši i najuzbudljiviji deo kanjona. Već na samom početku vide se vodopadi Ljutice a, zatim i monumentalni most na Đurđevića Tari, visok 165 metara. Most se nalazi na raskršću izmedju Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja i poznat je po jednoj od najvećih atrakcija tokom leta ZIP LINE-u( najveći ZIP LINE u Evropi). Potom nailazimo na stari Rimski put. Prolaz kroz bukove:.Funjički I Bijele ploče će vas naterati da shvatite kako, do tog trenutka mirna, reka Tara postaje prava divlja lepotica.Dalje nailazimo na Mušova vrela, gde je kanjon najdublji (1100 metara). Na podnožju planinskog vrha stoji vidikovac Ćurevac (1650 m), koji se uzdiže iznad Tare kao njen večni čuvar i jedan od najlepših vidikovaca na planini Durmitor.Ispod vidikovca se prolazi pored reke Drage, jedne od pritoka reke Tare I Radovan Luke- kampa Nacionalnog parka Durmitor. Slede: Tepački bukovi,kanjon Sušice,Bailovića šige(vrelo, čija se voda sa visine od 30m sliva u Taru), Brstanovički bukovi… Rafting na Tari se završava kod Šćepan Polja.

Za jednodnevne rafting ture, u donjem delu kanjona,od Brštanovice do Šćepan Polja dužine od 18km potrebno je 2-3 sata, Posebno popularan i atraktivan je deo od par kilometara reke Drine..

U maju 2009 je na reci Tari održano je Svetsko prvenstvo u raftingu (WORLD RAFTING CHAMPIONSHIP 2009).

Share Button

One thought on “Reka Tara”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × one =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.