Rafting Tarom, istinski letnji izazov

DSC_4187Turističko splavarenje (popularni rafting), nastavak je stare splavarske ovoga kraja tradicije. Nekada se rekama Tarom i Drinom prevozila drvena građa, a triftari, kako su se nazivali stari splavari, balvane su na ovaj način dopremali čak do Beograda. Korišćeni su drveni splavovi, ali se njihov broj vremenom smanjivao, jer se nisu pokazali funkcionalnim i bezbednim. Sada su u upotrebi specijalni gumeni čamci, koji mogu primiti i do 12 osoba.
DSC_4924Spuštanje čamcima niz Taru predstavlja istinski, aktivni odmor u prirodi, koji učesnicima pruža uživanje u čarima bukova i rečnih brzaka, ali i proplanaka, vodenica, starih crkava i manastira, mostova i mnogo čega drugog.
Braća Ćalasan – Dušan i Dejan, u Bastasima kod Foče, među prvima su počeli da se bave ovim poslom. 2004-te godine su otvorili rafting kamp DMD, koji može da primi više od sto ljudi. Smeštaj je obezbeđen u drvenim bungalovima, opremljenim krevetima na sprat. Stariji brat Dušan kaže da nije bilo njihovog strica, koji se ovim poslom godinama bavio, verovatno se ni oni ne bi otisnuli u ovu avanturu.
Organizacijom spusta niz reku se bave duže od decenije i po, ali su tek nedavno otvorili kamp koji radi od sredine maja do polovine septembra, zavisno od vremenskih prilika. Splavarenje je postalo pristojna zabava, svakome dostupna po vrlo pristupačnim cenama. U poslednje vreme, sve je je popularnije i sve više i naših ljudi uziva u njemu.

rafting tarom 2DMD kamp se nalazi četiri kilometra nizvodno od postanka živopisne Drine u predivnoj kotlini, dvadesetak kilometara od Foče u Republici Srpskoj. Opremljen je drvenim brvnarama za udoban smeštaj i spavanje gostiju, a za one koji to vole malo drugačije, postoji i mogućnost boravka u šatorima.

rafting taromKamp ima apsolutno sve što vam je potrebno: kuhinju (bez šporeta, naravno!), u kojoj se isključivo kuva na vatri. Sva jela su zgotovljena s ljubavlju za verne goste i za one koji su po prvi put tu. Na našem posve domaćinskom meniju možete pronaći meso, krompir pod sačem, pasulj iz kazana, jagnjetinu sa ražnja, sveže pastrmke na žaru (ako niste raspoloženi za crveno meso), i naravno paprikaš!

 

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − nineteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.