Montazne kuce, prednosti i mane

Moj kum, kojeg znam ceo zivot, ubedjuje me kako su montazne kuce prava stvar. Stvarno, u njegovom konkretnom slucaju, za vrlo male pare sagradio je odlicnu i funkcionalnu kucu. Ima oko 80-tak kvadrata, lepa dnevna soba, kupatilo, kuhinja i dve spavace, za njega i njegove roditelje. Kaze mi kako u celom civilizovanom svetu, ljudi zidaju i zive u montaznim kucama. Ja licno, imam veliki animozitet prema toj cinjenici.

montazne kuce
montazne kuce

Ne mogu da verujem da postajemo nacija montaznih objekata i montazne gradnje. Sta se desilo sa onim starim mobama, kada se ceo komsiluk skupljao da lije plocu, ili druzenjima kada se kopao temelj? Moj pokojni deda, i kum ceda pricali su mi kako su se druzili i uzivali dok su gradili nasu kucu od 1958 do 1968. Kada se setim toga onda pomislim, pobogu, 10 godina zidati kucu.. Nije nemoguce, cak nije ni neuobicajno, zivot nam ne daje gomilu para, a u doba ekonomske krize koja kod nas traje vec cirka 50 godina, zidati kucu toliko dugo i jeste u najmanju ruku uspeh.

montazne kuce
montazna kuca

Montazne kuce su upravo tu brigu resile. U pitanju su relativno kvalitetni objekti, koji uz pravilno odrzavanje kazu mogu da traju i preko 50 godina. Moj pokojni deda, koji je inace bio zidar u Komgrapu, firmi koja je sazidala celu Libiju i Irak, bi sad rekao: „E unuce moje, nema nista bez monte, maltera i cigle..“. Sama rec montazne kuce, aludira na nesto privremeno, pa na prvo slusanje zvuci odbojno, ali kada se zastane, preracuna racionalno, sustinski dobija svoj smisao. Uradimo jedan test, recite mi ko od vas zivi u kuci koja je starija od 50 godina? Ja npr. zivim u kuci staroj 60 godina i planiram da je rusim, sto mi sustinski predstavlja problem, jer mi za gradjenje nove treba previse para. Cena montaznih kuca krece se oko 400-500 e/m2, sto u prevodu znaci da vam za 80m2, kvalitetnog životnog prostora treba 32-40 hiljada evra. Jesu li montazne kuce rešenje za stambeno pitanje nove radničke klase koja vise nije u stanju da obezbedi sebi kvalitetan dom od čvrstog materijala? Sve indikacije govore da to jeste slučaj. Drugi bi pak rekli da nisam u pravu, da kao sto novi moderni materijali donose revoluciju u svim granama privrede, tako i nove tehnike gradnje u kombinaciji sa modernim materijalima omogućavaju gradjenje kuca po mnogo nižim cenama.

Istina je da ove kuće se grade po odredjenim standardima gradnje, pa samim tim sigurno je da su bezbedne, dugotrajne i naspram cene za koju se dobijaju kvalitetne. Sve u svemu, ukoliko ste prosečna skromna radnička porodica, sa vise nego prosečno bednom platom, ovakav jedan objekat možete dobiti po relativno pristojnoj ceni u odnosu na sve ostalo što je u ponudi u ovoj našoj nam nesrećnoj zemlji.

Share Button

One thought on “Montazne kuce, prednosti i mane”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.