Dinkić potpisao ugovor sa NCR

Kada sam pročitao ovaj naslov danas na sajtu B92, iskreno bio sam baš prijatno iznenađen, ali čim sam nastavio da ga čitam prijatnost je naprosto nestala..

U mom prethodnom članku, branio sam poteze ministra Dinkića pisajući o opravdanosti podrsticaja za Fabriku automobila Fijat Srbija, ali u ovom slučaju ne mogu ništa da kažem osim da kritikujem..

Prenosim prvo članak u celosti, pa ću na dnu da ostavim svoj komentar:

MLAÐAN DINKIC, MAJKL OLAFINBeograd — Ministar Mlađan Dinkić potpisaće s potpredsednikom američke kompanije NCR Majklom Olaflinom ugovor o ulaganju 2,6 miliona evra i otvaranju 300 radnih mesta.

NCR je prošle godine u Beogradu otvorio svoj centar gde sada radi 300 radnika, a kompanija je odlučila da dodatno investira i uposli još 300 radnika, a za to je dobila podsticaje od 5.000 evra po radnom mestu.

NCR je američka kompanija, globalni lider u proizvodnji i stavljanju u promet ATM mašina (bankomata).

Dinkić je, posle potpisivanja, istakao da se ugovorom sa NCR-om daje podrška Vlade Srbije velikoj kompaniji iz oblasti IT industrije i povezanih usluga da proširi svoju aktivnost u Srbiji.

On je rekao da vlada daje podršku za zaposljavanje novih 300 mladih stručnjaka u toj kompaniji, uglavnom, inženjera sa tehničkih fakulteta, koji znaju više svetskih jezika.

Dinkić je apelovao na mlade ljude da se usmeravaju ka tehničkim naukama, jer je to recept kako naći posao u teškom vremenu u Srbiji. On je podsetio da je strategija vlade da podstakne razvoj IT industrije, što je i jedan od prioriteta u Nacionalnom planu reindustrijalizacije.
Prema njegovim rečima, plan za podršku IT industriji je već donet i u maju sledi konkurs za podršku start-ap projektima u toj oblasti, tako što će početnici dobiti bespovratna sredstva do 25.000 evra, ako postoji kompanija koja želi da sa njima zajednički radi.

Podrška podrazumeva i da se za trećinu smanje porezi i doprinosi na plate zaposlenima u IT industriji i da se kroz podršku tehničkim fakultetima pojača obrazovanje za rad u tom sektoru. Olaflin je rekao da ova investicija kompanije NCR pokazuje snažno poverenje te kompanije u srpsku radnu snagu i sistem podrške stranim direktnim investicijama, koji pruža Vlada Srbije.

On je izrazio uverenje da će se ova investicija nastaviti kako NCR biznis raste i kako Srbija bude napredovala na putu ekonomskog razvoja.
Prema rečima Olaflina, u Srbiji je NCR uspostavio i nastavlja da razvija visokokvalitetne višejezične daljinske sisteme podrške klijentima.

Centar u Beogradu sada podržava više od 50.000 bankomata, 80.000 prodajnih uređaja, 19.000 samouslužnih uređaja ođave, 45.000 uređaja mreže i 20.000 računara i servera i ovi brojevi će nastaviti da rastu svaki dan, najavio je on.“

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=04&dd=24&nav_id=707935

Uz rizik da će mi neki ljudi zameriti što izražavam svoje mišljenje, ipak je ovo Srbija, iz ovog članka ja zaključujem da je dotična firma NCR dobila 300*5.000=1.500.000 evra za otvaranje novih 300 mesta..Moje mišljenje je da je to ipak mnogo, i zameram ministru što ove subvencije šakom i kapom deli stranim firmama koje se bave tercijarnim delatnostima.

Na kraju krajeva, te iste strane firme sav profit ostvaren u Srbiji iznose iz naše zemlje..

Voleo bih da je više novinskih članaka koji pišu o silnim subvencijama za domaće firme koje se bave primarnim delatnostima, verujem da bi 1,5 miliona evra npr. pozlatilo zemljoradničku zadrugu u Arilju.

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × five =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.