Boris Berezovski nađen mrtav

Prenosim u celosti vest koju sam upravo procitao!

U Velikoj Britaniji nađen mrtav Boris Berezovski, ruski tajkun, koji se obogatio posle raspada Sovjetskog Saveza, a kasnije postao jedan od najžešćih kritičara predsednika Vladimira Putina.

Izgnani ruski oligarh Boris Berezovski (67), koji je 2000. godine dobio azil u Velikoj Britaniji, nađen je danas mrtav u kupatilu svog doma u Londonu, javlja televizija Skaj.

Boris Berezovski

Prema izveštaju britanske tv stanice, veruje se da je Berezovski sebi oduzeo život, mada ostali britanski mediji ukazuju da su okolnosti njegove smrti još nerazjašnjene.

Berezovski je izbegao u Veliku Britaniju posle sukoba sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, na čije je svrgavanje otvoreno pozivao.

Magazin Forbs je 1997. godine procenio bogatstvo Berezovskog na tri milijarde dolara, ali se njegov imetak proteklih godina znatno umanjio, zbog loših poteza koje je povlačio u vreme finansijske krize.

Prema mišljenju Džejmsa Niksija iz Ruskog programa Četam hausa, Berezovski je među svim ruskim oligarsima bio najveći protivnik Kremlja i samog Putina.

On je, kako smatra Niksi, sigurno bio spreman da potroši svoj novac na pokušaje da se okonča sadašnji režim u Moskvi.

Živeo je pod ozbiljnim merema obezbeđenja, imajući u vidu da je bio meta više pogušaja atentata, na koje ga je upozoravala i britanska obaveštajna služba.

Rusija je zahtevala ekstradiciju Berezovskog, ali je taj zahtev odbijen, uz obrazloženje da tamo ne bi imao fer suđenje. Berezovski je do sada nekoliko puta pokušao da se ubije

Itar-Tas navodi da je beživotno telo biznismena pronađeno u njegovoj kući na periferiji kod grada Askota, nedaleko od Londona.

Ruska državna agencija navodi da pravosudni organi Rusije do sada nisu zvanično obavešteni iz Londona o smrti Berezovskog, protiv kog se u Rusiji vode krivične istrage i za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Itar-Tas podseća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima Aeroflota 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije AvtoVAZ i SbS-AGRO, a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne.

Tužilaštvo je, navodi agencija, bezuspešno zahtevalo njegovu ekstradiciju, ali je sud u Londonu nekoliko puta odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil.

Izvor: RTS

E sad, da li je ovo „samoubistvo“ delo čoveka koga je savest naterala da digne ruku na sebe ili mu je još neko pomogao, o tome ne mogu da sudim. Imajući u još uvek svežem u sećanju slučaj Aleksandra Litvinenka, jedino što mogu da kažem je da se broj neprijatelja Moskve iz godine u godinu smanjuje.

Da li je to splet pogodnih okolnosti koji jednostavno Moskvi ide na ruku, neka sudbina, kosmička pravda ili i Moskva sama pomalo sebi u tome pomaže, u to ne ulazim. Ni za Pussy Riot neznam jesu li uzašle iz zatvora..

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − 9 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.